Pressmeddelande 26 mars

PRESSRELEASE

 ETT ÅR FÖR DOCKOR, SKUGGOR och MULTIAKTÖRER
-DOCK18

 Det är dockteaterns år 2018. UNIMA Sverige bjuder in hela Dockteatersverige, på initiativ av Marionetteatern som fyller 60 år, att delta i ett jubileumsår för dockteater. UNIMA Sverige är ansluten till det internationella nätverket UNIMA, en av många inom UNESCO.

– Det är roligt att kunna visa hur dagens dockteater finns överallt och i alla tänkbara former, säger Helena Nilsson, Marionetteaterns konstnärliga ledare sedan 1999.

Jubileumsåret 2018 ska fyllas med dockor, skuggor och allehanda experiment inom en tänjbar teaterform för barn, familj och vuxna.

Här är några av inslagen under dockteateråret, DOCK18:

Nyköpings Dockteaterfestival 23-25 mars öppnar DOCK18 med bland andra Malmö Dockteaters Funktionell dumhet.

Bibu, den internationella festivalen för barn och unga i Helsingborg i maj, har också flera inslag av dockteater. Marionetteaterns Papper, regi Bernhard Cauchard, är en av festivalens utvalda produktioner. Dockteater Tittut är på plats med en workshop kring arbetet med skuggspelsteater och interaktivitet, Busiga Händer.

Pop Up Puppets är en internationell festival för dockteater som arrangeras 18-22 augusti i Stockholm. Programmet är under arbete med kommer att innehålla både stora och små dockteaterföreställningar,för stora och små, inne och utomhus.

The World in Europe – internationellt seminarium 20-21 augusti om dockteaterns väg till vår del av världen. Hur påverkar dagens migration teatern – eller varför gör den inte det?

FIGUR – nationellt figurteatercentrum vid Frölunda kulturhus genomför inspirationsdagar 26-27 nov, med gästspel av Plexus Polaire från Frankrike och föreställningen Chambre Noire, som bygger på Sara Stridsbergs roman Drömfakulteten.

DOCK18 är öppen för hela landets dockteatrar och deras publik – allt om årets aktiviteter finns att följa på DOCK18-hemsidan, vars kalendarium uppdateras under årets gång.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *